A Szerelvényvilág webáruház használatához célszerű engedélyezni a cookie-k használatát.
Ezáltal a biztonságos böngészés mellett  a legjobb felhasználói élményt nyújthatjuk az Ön számára.
Ehhez kérjük, kattintson az “Elfogadom” gombra a folytatáshoz.
Menü

RAINPLUS VÁKUUMOS CSAPADÉKVÍZ ELVEZETŐRENDSZER

Alapadatok

 • A Rainplus vákuumos csapadékvíz elvezető rendszer működésének egyik kulcsa a speciális lefolyófej, amely az EN 1253 szabványoknak megfelelően készül
 • A Rainplus lefolyófej főbb elemei rozsdamentes acélból, illetve alumínium ötvözetből készülnek, a felületük pedig egy speciális bevonattal van ellátva, amely biztosítja a lefolyófej hosszú élettartamát
 • Kiemelkedően nagy esővíz elvezetési kapacitás: 65 l/s-ig Rainplus 110-es és 14 l/s-ig Rainplus 56-os fej esetén
 • vákuumhatás már alacsony vízmagasságnál kialakul
 • Nincs örvényhatás a speciális vákuumtárcsának köszönhetően és minimális a nyomásvesztesége
 • Megbízható működés alacsony zajszinten
 • Egyszerűen beépíthető, kis helyigénnyel rendelkezik: a Rainplus 56 beépítési magassága vízszintes csatlakozással mindössze 104 mm
 • A lefolyófejek összekötése a Valsir HDPE rendszerrel gyorsan és rendkívül megbízhatóan elvégezhető
 • Bármilyen tető esetén alkalmazható
 • A Valsir Rainplus és HDPE rendszer teljes mértékben újrahasznosítható anyagokból készült, melyeket élettartamuk végén újra fel lehet használni. A gyártási folyamatok energiahatékonyak és környezetkímélőek. A Valsir a környezettudatosság és a természeti erőforrások megőrzése érdekében alkalmazza a környezetbarát építészet (Green Building) elveit
 • 2 év garancia

Működési elv

A Rainplus vákuumos csapadékvíz elvezető rendszer egyik fő eleme a speciális lefolyófej, amely egy vákuumtárcsának köszönhetően megakadályozza a víz örvénylését és a levegő bejutását a rendszerbe. A lefolyófejek viszonylag kis átmérőjű, vízszintes ágvezetékkel csatlakoznak közvetlenül a tetőszerkezet alatt elhelyezett gyűjtővezetékbe.
A gyűjtővezeték az épület tetőszintje alatt lejtés nélkül fut végig az ejtővezetékig, amely a földbe fektetett alapvezetékbe csatlakozik. Az alapvezetékből a csapadékvíz vagy egy gyűjtőtartályba, vagy a közműhálózatba kerül.
A levegő beáramlásának megakadályozásával a lefolyórendszerben teljes keresztmetszetű áramlás alakul ki, amelynek következtében akár tízszer nagyobb az áramlási sebesség, mint egy hagyományos csapadékvíz elvezető rendszer esetében.

A Rainplus rendszerben kialakuló áramlás

A Rainplus speciális lefolyófejei a tervezett csapadékintenzitáskor megakadályozzák a víz örvénylését és a levegő bejutását a rendszerbe, létrehozva ezzel a vákuumhatást és a teljes keresztmetszetű áramlást. Ilyen körülmények között a rendszer tervezése a teltszelvényű áramlás és a nyomásviszonyok törvényszerűségein alapul (az energiamegmaradás törvénye / Bernoulli törvénye).

Hogyan működik?

A Rainplus vákuumos csapadékvíz elvezető rendszer ugyanazon az elven működik, mint amikor folyadékot fejtünk át különböző magasságban lévő tartályok között egy fordított U formájú cső segítségével. A jelenség akkor alakul ki, amikor a fordított U cső teljes keresztmetszetét víz tölti ki, és két ágban különböző a vízoszlop magassága. Mivel a magasabb vízoszlop "nehezebb", ezért a hosszabb csővég irányába kezd a víz kiáramlani. Ahogy a hosszabb ágból a vízoszlop kifolyik, maga mögött egy vákuumot kelt, amely megszívja a rövidebb csővégben lévő "könnyebb" víztömeget.

A folyamat csak akkor alakul ki, ha a két tartályban különböző a vízszint, vagy annyira lecsökken a víz mennyisége a magasabban lévő tartályban, hogy a rövidebb csővég víz helyett már levegőt szív be, ezzel megszakítva a vákuumhatást. A folyamat hajtóereje a vízszintkülönbségből adódik, azaz minél nagyobb a szintkülönbség, annál nagyobb a hajtóerő és ennek következtében az áramlási sebesség.

A Rainplus vákuumos csapadékvíz elvezető rendszer vízelvezetési kapacitása tehát lényegesen nagyobb, mint egy hagyományos rendszer esetében, ahol a hajtóerő kizárólag a tetőn összegyűlt víz mennyiségétől függ. Amikor a vákuumos csapadékvíz elvezető rendszer teljes kapacitáson működik, akkor a rendszer hajtóereje a tetőszint és a rendszer végpontja - amely általában a talajszint - közötti függőleges távolságból adódik.

Ez a fajta hajtóerő pozitív és negatív nyomásokat gerjeszt a rendszer meghatározó pontjaiban, melynek következtében hirtelen megnő az áramlási sebesség, s ezáltal a vízelvezetés (Bernoulli törvénye).

Bernoulli törvénye

A folyadékok dinamikáját Bernoulli törvénye mondja ki, miszerint áramló közegben egy áramvonal mentén a különböző energia összetevők összege állandó. Vagyis a folyadék minél magasabbról áramlik lefelé, annál nagyobb lesz a teljes rendszerben az áramlási sebesség. A törvény a nevét egy holland-svájci matematikus, Daniel Bernoulli után kapta, aki 1738-ban publikálta a törvényt a Hidrodinamika című könyvében.

Áramlási viszonyok

A vákuumos csapadékvíz elvezető rendszerek méretezése az EN 1253 és az ASME A112.6.9 szabványok alapján történik. A szabványok segítségével a csapadékvíz áramlási viszonyait is elemezni tudjuk a különböző csapadékintenzitások esetén.

1 üzemállapot
Alacsony, 10-15%-os csapadékintenzitás esetén a vákuumos lefolyófejek hagyományos lefolyófejként működnek, és az áramlás jellemzően “gravitációs”. Az áramló víz felszíne felett nagyrészt levegő van jelen a lefolyórendszerben.

2 üzemállapot
Amikor a csapadékintenzitás 10-15% és 60% között van, akkor a lefolyóvezetékekben az áramlás nem lesz egyenletes, és ennek következtében a rendszer a "gravitációs" és a vákuumos üzemállapot között fog ingadozni. A jelenséget az magyarázza, hogy ennél a csapadékintenzitásnál a tetőn összegyűlt vízmennyiség egy rövid időre el tudja lepni a vákuumos lefolyófejet, amely megakadályozza a levegő bejutását a rendszerbe, így kialakul a vákuumhatás. A hirtelen megnövekvő áramlási sebesség miatt annyira lecsökken a tetőn összegyűlt csapadék vízszintje, hogy már levegő jut be a rendszerbe, ezzel megszakítva a vákuumhatást. Az ismétlődő folyamatból adódóan ezt az áramlási állapotot lüktető áramlásnak nevezzük.

3 üzemállapot
A csapadékintenzitás 60-95% közötti értéke esetén a csővezeték teljes keresztmetszetét víz tölti ki, amelyben azonban még levegőbuborékok vannak jelen. Ezt az üzemállapotot buborékos áramlásnak nevezzük, amelynél a vákuumhatás következtében már kialakul a magas áramlási sebesség.

4 üzemállapot
Ennél az üzemállapotnál a csapadékintenzitás a tervezett érték 95%-a felett van, amelynél már nincs levegőbuborék az áramló vízben és a vákuumhatás eredményeként a rendszer teljes kapacitáson üzemel maximális áramlási sebesség mellett. Ezt az áramlási állapotot nevezzük teljes keresztmetszetű áramlásnak, amelynél már nem keletkezik zaj.

Termék információkkal, tervezéssel, és kivitelezéssel is keressen minket!

Nincs megjeleníthető termék.